Oförändrad månadsavgift 2021

Varje november fastställer styrelsen årsavgiften för nästkommande år. Kanske är det intressant att höra hur vi tänkte och hur föreningens ekonomi ser ut?

Sparande

Årsavgiften behöver vara så stor att vi vi varje år får ett litet sparande för framtida kostnadshöjningar och underhåll. Hur stort ska detta sparande vara då?

HSB har tagit fram nyckeltal för att kunna jämföra olika föreningar med varandra och vad gäller sparande har Betels styrelse beslutat att vi ska vara på nivå fyra av fem. Det innebär att vi varje år sparar 201-250 kr/kvm.

Detta mål klarar vi med nuvarande nivå på avgifter och styrelsen har därför beslutat om oförändrade avgifter 2021.

Lån

Ett annat ekonomiskt mått är hur belånade vi är. Betel har lån som motsvarar ca 2500 kr/kvm. Även detta lägger oss på en fyra i en femgradig skala där ett är sämst och fem är bäst.

Sammanfattningsvis så har vi alltså en en helt ok ekonomi och vår låga belåning gör att bankerna inte har några svårigheter att bevilja lån när det behövs.

Vi kommer troligtvis att behöva ta mer lån i framtiden när vi gör större investeringar och vi bor i hus som på grund av ålder kan vara lite oförutsägbara – men utgångsläget är gott.

Ingen markhyra

Ytterligare en positiv ekonomisk faktor är att vår förening äger marken den står på. Just nu håller Göteborgs Stad på att omförhandla markhyror och många brf:er är väldigt oroliga för de ökade kostnaderna, som alltså vi inte drabbas av.

Läs mer om nämnda nyckeltal (och några till) på Bostadsrättskollen

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.