Betel – historia

På den här sidan ska vi försöka samla berättelser om våra hus och människorna som bott här genom åren. Vi har börjat med att titta i vårt kassaskåp, fått hjälp av en och annan som nu bor i Betel och även tagit hjälp av mer nutida dokument. Har du berättelser, foton eller annat material är du varmt välkommen att bidra till utveckling av denna sida.

Sture Landhagen berättar

lekande barn i Lerdammen Slottskogen 1940 ca

Bild från Alf Götnell, (ca 1940)

Sture föddes 1938 och bodde här från födseln ända till 1960. Han berättar i detta bildspel om hur det var att vara barn i Betel och om minnen härifrån. Hör bland annat om när Tage Erlander kom på besök,  hur man kan se att en pojke var konfirmerad och om gengasbilen (vars ägare som senare bytte namn till Jerkstrand bodde på 29C) väckte hela 29:an klockan fem på morgonen och mycket mycket mer om livet i våra hus de första decennierna.

Läs även den här texten av Sture Landhagen, om Betels första tre decennier, om trådbussar, köpeskillingen och årsavgiften för en lägenhet och när televisionen kom till Betel.

Betels arkitekt – Erik Friberger

Många hus i Göteborg, till exempel stora delar av Johanneberg, är ritade av samma arkitekt som Betel nämligen Erik Friberger. Han hann också med att vara stadsarkitekt, och länsarkitekt och är även känd för att ha ritat det som var norra Europas största bostadshus när det byggdes.  Läs mer om Erik Friberger här!

Sonya Hedenbratt

Den kända jazzsångerskan, skådespelaren och revyartisten Sonya Hedenbratt flyttade till ”Kikarn” som hon kallar vårt område 1931. Här bodde hon på 25M.  I ett radioprogram från 1986 återvänder hon tillsammans med reportern Frank Andersson för att berätta om sina minnen härifrån. Kikardammen hon pratar om är Ödledammen idag.

Antikvarisk utredning

I samband med balkongfunderingar gjordes en antikvarisk utredning där det framgår att våra hus ligger inom en av stadsdelen Stigbergets värdefulla miljöer enligt Bevarandeprogrammet

för Göteborg och omfattas därmed av förvanskningsförbudet enligt Plan- och bygglagen. 

”Motivering 

Bostadsområdet som helhet är ett intressant exempel på övergången från 1920-talets slutna eller halvslutna kvarter till 1930-talets fritt placerade lamellhus.

Läs den antikvariska utredningen här!

Lerdammen i front och kvarteret Betel i bakgrunden

Lerdammen som fylldes igen 1951