Bredband

Från och med 1 februari 2017 har vi Bahnhof. Alla lägenheter är  anslutna enligt stämmobeslut som togs 31 maj 2016. Avgiften för bredband är i mars 2020 100 kr/mån.

OBS! Betel har inte längre kabel-TV!

Om jag inte vill ha bredband

Då det är en gemensam upphandling går det inte att välja bort.

TV och telefoni

Extratjänster som ip-telefoni och tv och ännu kraftfullare bredband går att välja som tillval till bredbandet.  Här ser du vilka kanalpaket för TV som Bahnhof erbjuder:

Fram till och med 2020 samarbetade Bahnhof med Sappa för TV. Då de nu brutit sitt samarbete går det inte att teckna nya avtal med Sappa. För de som redan har Sappa ändras inget.

De markbundna kanalerna kan du ansluta till med antennsladd.

Frågor

Besök förtroendeman Anna på expeditionstiden måndagar 18-19, e-post betel@telia.com eller kontakta någon i styrelsen.

Support

Kontakta i första hand Bahnhof för support!

Om även dina grannar har driftsstörningar kontakta förtroendeman eller någon i styrelsen. Om hela hus är utan internet har vi möjlighet att starta om våra servrar och få snabbare hjälp av Bahnhof. Men gäller det bara internet i en enstaka lägenhet är det dessa kontaktuppgifter som gäller. 

Hur vet jag vilken hastighet jag har?

Förutom på fakturan så kan du även kolla farten på ditt bredband via bredbandskollen på denna länken.

Vad är skillnaden på 3G, ADSL, och Stadsnät?

För ni som känner till 3G-donglerna, så vet ni att de erbjuder en underbar enkelhet eftersom man kan koppla upp sig i princip var som helst. Detta är dens enda fördel, dock en mycket stor sådan.

ADSL är de abonnemang som använder telefonjacket (och inte nätkabel-uttaget). Fördelen med ADSL är att det går att hitta billiga bredbandslösningar, gärna ihop med TV och fast telefoni. A:t i ADSL står för asynchronous, vilket betyder att det går snabbare att hämta information än att skicka den (vilket oftast passar bättre för vanlig internet-användande).

Stadsnät betyder att ni är direkt kopplade till internet via en nätverkskabel, vilket har vissa fördelar. Uppkopplingen går lika snabbt in som ut, och man får möjligheten att ha ett mycket snabbare internet.

Priser och hastigheter

Etableringskostnaden för att upprätta bredband för första gången är 495:-. Det kostar dock inget att byta hastighet enligt listan här under:

0.25 Mbit/s – För lättare surfning – 175:- per månad

Denna hastigheten är för dig som hämtar mejl och betalar räkningar. Hastigheten motsvarar i praktiken den som 3G-donglarna erbjuder. Strömmad video, nätverksspel och avancerade web-tjänster som Skype Video är inte att rekommendera. Dock fungerar det mesta för en vanlig användare.

8-10 Mbit/s – det vanliga alternativet – 275:- per månad

Med denna hastigheten får du möjligheten att använda internet till allt du skulle behöva i nuläget – även Play Prima (HD över nätet) funkar. Skype Video, Youtube, nätverksspel osv.

100-10 Mbit/s – en dold pärla för nörden – 320:- per månad

Jepp, för bara 45:- extra i månaden får du 100 Mbit/s ner och 10Mbit/s upp. De som vet hur man använder denna farten vet också om fördelarna.

100-100 Mbit/s – Max fart för max kostnad – 795:- per månad

Detta alternativ är nog mest för företagare som t.ex. behöver koppla upp sig mot en central filserver på jobbet, eller den mycket dedikerade.