Bredband

Fram till 1 februari 2017 har vi Telia Bredband – Stadsnät. Du hittar en länk till Telias informationssidor i länklistan till höger.

Från och med 1 februari 2017 kommer vi att ha Bahnhof. Alla lägenheter kommer att vara anslutna enligt stämmobeslut som togs 31 maj 2016.

Bakgrund

På stämman i maj beslutades att föreningen skulle ge styrelsen i uppdrag att teckna ett gemensamt avtal med Bahnhof om bredband med hastighet 100/100 Mbit för samtliga lägenheter i BRF Betel.

Kostnad per lägenhet

Månadsavgiften blir ca 100 kr. Exakt pris vet vi först vid avtalsskrivning.

När kommer det nya bredbandet?

Det nya avtalet beräknas träda i kraft 1 februari.

Om jag inte vill ha bredband

Då det är en gemensam upphandling går det inte att välja bort.

Tillval

Extratjänster som ip-telefoni och tv och ännu kraftfullare bredband går att välja som tillval. När avtalet är skrivet kommer vi att informera om hur du går tillväga för att beställa dessa tjänster.

Detta behöver du göra

 • Om du idag har en bredbandsleverantör behöver du säga upp denna i god tid. Oftast är uppsägningstiden tre månader.
 • Om du bor i en sammanslagning av lägenheter men bara vill ha ett bredbandsabonnemang måste du slå ihop lägenheterna juridiskt.
 • Om du idag har en telia-e-postadress så kommer den att försvinna Det kan därför vara läge att byta adress redan nu.Anmälan om sammanslag av lägenheter ska ske senast 31/10
  Detta gör du genom att posta eller besök förtroendeman på expeditionstiden måndagar kl 18-19. Om du inte gör detta kommer du att få betala en bredbandsavgift/lägenhet under hela avtalsperioden (tre år).
  Det är mest fördelar med att slå ihop. En nackdel kan dock vara att det är svårt att dela upp lägenheten igen. Även om du väljer att betala för flera abonnemang kommer det att bli en lägre månadskostnad än idag.

  Så här går det till praktiskt

  Befintliga ledningar används. Inga tekniker behöver gå in i lägenheterna. För dig som idag har en Teliarouter kommer du antagligen att behöva skaffa en annan router och skicka tillbaka den Telias. MEN vi återkommer om tips på router och vad som gäller för Telia.

  Frågor

  Besök förtroendeman Anna på expeditionstiden måndagar 18-19, e-post betel@telia.com eller kontakta någon i styrelsen.

 

 

 

——— Aktualiteten av nedanstående info garanteras ej men får stå kvar till 1 februari —–

Hur vet jag vilken hastighet jag har?

Förutom på fakturan så kan du även kolla farten på ditt bredband via bredbandskollen på denna länken.

Vad är skillnaden på 3G, ADSL, och Stadsnät?

För ni som känner till 3G-donglerna, så vet ni att de erbjuder en underbar enkelhet eftersom man kan koppla upp sig i princip var som helst. Detta är dens enda fördel, dock en mycket stor sådan.

ADSL är de abonnemang som använder telefonjacket (och inte nätkabel-uttaget). Fördelen med ADSL är att det går att hitta billiga bredbandslösningar, gärna ihop med TV och fast telefoni. A:t i ADSL står för asynchronous, vilket betyder att det går snabbare att hämta information än att skicka den (vilket oftast passar bättre för vanlig internet-användande).

Stadsnät betyder att ni är direkt kopplade till internet via en nätverkskabel, vilket har vissa fördelar. Uppkopplingen går lika snabbt in som ut, och man får möjligheten att ha ett mycket snabbare internet.

Priser och hastigheter

Etableringskostnaden för att upprätta bredband för första gången är 495:-. Det kostar dock inget att byta hastighet enligt listan här under:

0.25 Mbit/s – För lättare surfning – 175:- per månad

Denna hastigheten är för dig som hämtar mejl och betalar räkningar. Hastigheten motsvarar i praktiken den som 3G-donglarna erbjuder. Strömmad video, nätverksspel och avancerade web-tjänster som Skype Video är inte att rekommendera. Dock fungerar det mesta för en vanlig användare.

8-10 Mbit/s – det vanliga alternativet – 275:- per månad

Med denna hastigheten får du möjligheten att använda internet till allt du skulle behöva i nuläget – även Play Prima (HD över nätet) funkar. Skype Video, Youtube, nätverksspel osv.

100-10 Mbit/s – en dold pärla för nörden – 320:- per månad

Jepp, för bara 45:- extra i månaden får du 100 Mbit/s ner och 10Mbit/s upp. De som vet hur man använder denna farten vet också om fördelarna.

100-100 Mbit/s – Max fart för max kostnad – 795:- per månad

Detta alternativ är nog mest för företagare som t.ex. behöver koppla upp sig mot en central filserver på jobbet, eller den mycket dedikerade.

Spartips för dig som även har Telia fast telefon eller bredbandstelefon.

Om du också har bredband så kan du spara 30:- kr per månad genom att ringa till Telia support och berätta det för dem: 020 755 766.